Klik hier voor de webversie

1 MEI 2025

Beste bewoners van QuaWonen,
Via deze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte met de laatste nieuwtjes.


In deze nieuwsbrief vindt u belangrijke informatie over:

  • Een mogelijke huurverhoging of huurbevriezing?
  • Uw zonnepanelen
  • Het onderhoud van uw tuin
  • Veiligheid?
  • Bellen bij storingen of calamiteiten: Stel ons ook op de hoogte van incidenten, storingen en calamiteiten.
  • Ontstoppen handleiding: Stappen om verstoppingen in uw woning te verhelpen.

Veel leesplezier!


Met vriendelijke groet,
Het team van QuaWonen

Welkom!


Welkom bij onze nieuwsbrief in nieuwe stijl! Vanaf nu kunt u 4x per jaar het nieuws van QuaWonen lezen in deze nieuwsbrief. Met het laatste nieuws en handige tips voor u als huurder. U ontvangt deze nieuwsbrief automatisch op uw mailadres.


Alleen per e-mail

Deze nieuwsbrief wordt alleen per e-mail verstuurd. U hoeft zich niet aan te melden. Alle bewoners die hun e-mailadres hebben opgegeven, ontvangen de nieuwsbrief. Krijgt u hem niet? Geef dan snel uw e-mailadres door. Dit kan in uw huurdersportaal of bel met onze klantenservice.

Afmelden?

Wilt u zich afmelden voor de nieuwsbrief? Dat kan. Klik op AFMELDEN onderaan deze nieuwsbrief. Hiermee schrijft u zich definitief uit voor deze nieuwsbrief.

Door u af te melden, erkent u dat u afziet van verdere communicatie met betrekking tot belangrijke onderwerpen die in deze nieuwsbrief aan bod kunnen komen. QuaWonen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgen, schade of gemiste informatie voortvloeiend uit het feit dat u deze communicatie niet langer ontvangt.

Huurverhoging of huurbevriezing?

Per 1 juli 2025 staat de jaarlijkse huurverhoging gepland. Zoals u waarschijnlijk op het nieuws gezien heeft, wil het kabinet de huren voor 2025 en 2026 bevriezen. Zowel voor u als voor ons brengt dit veel onduidelijkheid met zich mee. Dat begrijpen wij heel goed en daarom willen we u zo goed mogelijk op de hoogte houden.


Omdat de huurbevriezing nog niet definitief is, heeft u van ons een brief ontvangen met een mogelijke huurverhoging. Dit zijn wij verplicht om voor 1 mei naar u te sturen. Op onze website leggen we uit hoe het in elkaar zit. Wilt u bezwaar indienen? Dat kan tot 30 juni. Wij vragen u om dit zo laat mogelijk in te sturen. Hopelijk is er tegen die tijd bekend of de huurverhoging door gaat of niet.

Bel ons!

Blijf Veilig in Uw Woongebouw


Soms gebeuren er onverwachte en ernstige dingen in een woongebouw, zoals lekkages, rook in de liftschacht of brand. Wij willen goed voor u en uw gebouw zorgen.


Bij een calamiteit:

  1. Bel altijd eerst de nooddiensten.
  2. Laat ons daarna weten wat er is gebeurd. Wij zijn dag en nacht bereikbaar voor hulp en ondersteuning. Ons telefoonnummer: 088 799 66 36

Neem contact op

Veilig Wonen


Vanaf 1 juli 2024 zijn er nieuwe regels (Bbl artikel 6.15a en 6.23a) om vluchtroutes vrij te houden van brandgevaarlijke voorwerpen zoals elektrische fietsen en scootmobielen. Gemeenschappelijke ruimten zoals hallen, gangen, trappenhuizen en galerijen moeten vrij zijn van brandgevaarlijke objecten. Dit zorgt ervoor dat iedereen gemakkelijk en zelfstandig kan vluchten bij brand.


Wat mag niet in de hallen, gangen of galerijen:

  • Meubels
  • Decoratie
  • Fietsen en scootmobielen
  • Afval of kratten

Lees verder

Ik heb zonnepanelen, wat nu?

Per 1 januari 2027 stopt de salderingsregeling voor zonnepanelen. Wat betekent dat nu voor u?


Met de salderingsregeling krijgt u voor de stroom die u opwekt en teruglevert aan het elektriciteitsnet, hetzelfde bedrag als wat u betaalt voor stroom die u afneemt. Als de salderingsregeling stopt, leveren de zonnepanelen dus minder geld op. Wij begrijpen dat u veel vragen heeft. We hebben daarom alvast een aantal vragen en antwoorden voor u op een rij gezet.


Meer weten?

Belangrijke Tips

  1. Temperatuur: Houd de temperatuur in de kamer altijd op 15 graden of hoger.
  2. Ventilatie: Houd ventilatieroosters zoveel mogelijk open of zet het klepraam een stukje open. Dit helpt ook om energie te besparen.
  3. Voorkom Koude: Zorg ervoor dat uw huis niet te koud wordt tijdens het ventileren. Laat een raam niet te lang open staan om te voorkomen dat de kamer afkoelt.
  4. Mechanische Ventilatie: Zet mechanische ventilatie nooit uit. Gebruik de hoogste stand bij koken, wassen of douchen en de middelste stand tijdens het drogen van wasgoed.


Tips voor Minder Vocht in Huis

  1. Gebruik van Afzuigkap: Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan om vocht en kookdampen af te voeren.

    Het plaatsen van een afzuigkap kan maar u moet rekening houden met onderstaand:

    Afzuigkap zonder motor mag aangesloten worden op het Mechanische Ventilatiekanaal indien aanwezig
    Afzuigkap met motor mag niet aangesloten worden op het Mechanische Ventilatiekanaal indien aanwezig.

  2. Droog de Badkamer: Droog na het douchen de muren en vloer van de badkamer met een trekker of handdoek om vochtophoping te voorkomen.
  3. Gebruik van Luchtontvochtiger: Overweeg het gebruik van een luchtontvochtiger in ruimtes die gevoelig zijn voor vocht, zoals de kelder of badkamer.
  4. Wasgoed: Hang wasgoed bij voorkeur buiten te drogen. Als dit niet mogelijk is, gebruik dan een goed geventileerde ruimte of een droger met een afvoer naar buiten.

Door deze extra tips toe te passen, kunt u de luchtvochtigheid in uw huis beter onder controle houden en vochtproblemen effectief voorkomen en tegelijkertijd kunt u energie besparen.


Meer weten?

Tover je tuin om tot een prachtige plek!


Als huurder heb je de kans om jouw tuin om te toveren tot een prachtige plek waar je kunt ontspannen en genieten. Het onderhouden van je tuin is niet alleen een verantwoordelijkheid, maar ook een geweldige manier om bij te dragen aan een mooie en leefbare buurt. Hier zijn enkele tips om je tuin in topconditie te houden:

  1. Netjes: Zorg ervoor dat je tuin er altijd verzorgd uitziet. Dit betekent regelmatig gras maaien, onkruid verwijderen, heggen en bomen snoeien, en dode planten vervangen. Een goed onderhouden tuin straalt niet alleen schoonheid uit, maar verhoogt ook jouw woongenot.
  2. Omheiningen: Houd je omheiningen in topvorm! Of het nu gaat om schuttingen of hagen, zorg ervoor dat ze recht staan, gerepareerd worden indien nodig, en er netjes uitzien. Dit draagt bij aan een veilige en aantrekkelijke tuin.
  3. Voorkomen: Voorkom overlast voor je buren door overhangende takken en wortels te verwijderen en hoge bomen en struiken regelmatig te snoeien. Een harmonieuze buurt begint bij een goed onderhouden tuin.
  4. Onderhoud: Houd rekening met de wettelijke regels voor tuinonderhoud. Plant bijvoorbeeld geen bomen binnen 2 meter van de erfgrens. Zo voorkom je problemen en houd je je tuin netjes en legaal.
  5. Klachten oplossen: Als buren last hebben van jouw tuin, neem dan snel actie. Vraag om advies en of hulp als het jou niet lukt. Dit voorkomt escalatie en zorgt voor een prettige leefomgeving voor iedereen. Wacht niet tot de Buurtbeheerder op de stoep staat
  6. Leen gereedschap: In meerdere dorpen bieden de we de mogelijkheid om gereedschap te lenen. Zo kan je zelf je tuin bijhouden zonder gereedschap te kopen. Vraag je Buurtbeheerder naar de mogelijkheden.
  7. Gebruik van de tuin: Gebruik je tuin als een plek van rust en schoonheid, niet voor opslag of het stallen van voertuigen. Een verzorgde tuin zonder rommel is een lust voor het oog en een bron van trots.
  8. Verhuizing: Laat je tuin in goede staat achter bij verhuizing. Dit betekent dat alle onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd en de tuin er netjes uitziet. Zo maak je de volgende huurder blij en voldoe je aan je verplichtingen.

Met deze tips maak je van jouw tuin een groene oase waar je trots op kunt zijn. Begin vandaag nog en geniet van de voordelen van een goed onderhouden tuin!

Regels voor Medehuurderschap


Bij QuaWonen hebben we duidelijke regels voor medehuurderschap. Dit zorgt voor eerlijkheid en duidelijkheid voor iedereen.
Dit zijn de belangrijkste punten: 

  • Kinderen of familie kunnen geen medehuurder worden 
  • Je kunt medehuurder worden als je getrouwd bent 
  • Je kunt medehuurder worden als je geregistreerd partner bent 
  • Je kunt medehuurder worden als je een notarieel samenlevingscontract hebt 

We kijken zorgvuldig of medehuurderschap in uw situatie mogelijk is. We willen hier transparant en eerlijk over zijn.  

Vragen? Lees verder

Verstopping, wat kun je doen als bewoner?

  1. Douche – putdeksel open maken en putje schoonmaken
  2. Gootsteen – sifon schoonmaken – geen vet doorspoelen
  3. Toilet – gebruik de Plopper – geen billendoekjes/tampons doorspoelen

De Plopper
Een verstopte gootsteen of een geblokkeerde afvoer, wat kun je eraan doen? een ontstoppingsmiddel dat na een tijdje borrelen met een beetje geluk de blokkade wegneemt? Dat heeft niet onze voorkeur.


Let op: gebruik nooit 2 verschillende soorten ontstoppingsmiddel. Dit kan mogelijk een chemische reactie opleveren of giftige dampen.


Maar er is nog een oplossing die goedkoop is en vaak opvallend succesvol: de plopper. Dat is die rode of zwarte rubberen zuignap op een stok. Een plopper kan jouw rubberen redder in nood zijn, hoe werkt dit vernuftige gereedschap eigenlijk?

De magie van de plopper

Een plopper is niet meer dan een rubberen zuignap die bevestigd is op een korte steel. Je kunt goedkope budget ploppers kopen, of luxe ploppers van betere kwaliteit materialen. Maar de werking blijft hetzelfde, er zit meestal niet eens een gebruiksaanwijzing bij. Toch is de werking allesbehalve vanzelfsprekend. De voornaamste beweging is namelijk niet het insteken, maar het optrekken.
De basis werkt als volgt:

  1. Vul de verstopte gootsteen/toilet deels met water.
  2. Plaats de plopper op de afvoer/ in de toiletpot en dicht de doorgang.
  3. Beweeg de plopper snel op en neer.
  4. Trek de plopper weg en zie of het water wegloopt.
  5. Herhaal deze stappen tot het gewenste resultaat is bereikt

Rookmelders in huurwoningen: wie is waarvoor verantwoordelijk?

Bij QuaWonen vinden we de veiligheid van onze bewoners belangrijk. Daarom willen we graag duidelijk maken wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van de rookmelders in uw woning.

Verantwoordelijkheid verhuurder:
Als verhuurder zorgen wij voor de plaatsing van de rookmelders in uw woning. Dit gebeurt bij oplevering van nieuwbouwwoningen of wanneer er een rookmelder vervangen moet worden.

Verantwoordelijkheid huurder:
Als huurder bent u verantwoordelijk voor het testen en schoonmaken van de rookmelder. Het is belangrijk om af en toe te controleren of de rookmelder nog goed werkt. Daarnaast bent u verantwoordelijk voor het vervangen van de batterij als deze leeg is. De meeste rookmelders hebben een levensduur van 10 jaar. Als de rookmelder ouder is dan 10 jaar, moet deze vervangen worden, zelfs als de batterij nog niet leeg is. Dit vraagt u bij ons aan.

Rookmelders met lithiumbatterij:
Mocht uw rookmelder werken op een lithiumbatterij, dan hoeft u de batterij niet zelf te vervangen. De lithiumbatterijen gaan vaak 5 tot 10 jaar mee. Aan het einde van de levensduur van de rookmelder zullen wij deze ook op aanvraag vervangen.

Heeft u vragen over de rookmelders in uw woning? Neem gerust contact met ons op!

Teken de petitie, eis actie


Kom in actie voor meer woningen!

Meer dan 1.000.000 mensen wachten op een huis.
Er wordt veel gepraat, maar er gebeurt te weinig. Dat moet anders.

Daarom zijn Moreno, Amanda, Ouissam en Levi een petitie gestart.
Wij steunen hun vraag om meer daadkracht en échte oplossingen.

Steun deze actie binnen 1 minuut:

Samen laten we zien: woningzoekenden willen wonen, niet wachten!

Werken bij QuaWonen?


We hebben een leuke vacature open staan! Ben jij een bouwkundig talent met oog voor kwaliteit? Hou je van afwisseling, contact met mensen én wil je werken in een organisatie waar je echt het verschil kunt maken? Dan zoeken wij jou als Opzichter Onderhoud bij QuaWonen!
Kijk snel op de website voor meer informatie.

Wilt u liever geen berichten van QuaWonen ontvangen?
Klik dan hier om u af te melden.